TO NAJDÔLEŽITEJŠIE O SČÍTANÍ

28.01.2011 Prešov

Sčítanie je osobitný druh štatistického zisťovania. Jeho obsah, rozsah a spôsob vykonania upravuje zákon č. 263/2008 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011.
Podľa tohto zákona poskytnúť údaje na účely sčítania je povinný:
• každý obyvateľ okrem cudzinca požívajúceho diplomatické výsady a imunitu; cudzinec, ktorý má pobyt na území Slovenskej republiky kratší ako 90 dní, poskytne údaje v obmedzenom rozsahu (pohlavie, dátum narodenia, štátna príslušnosť),
• vlastník domu alebo správca domu alebo nájomca domu za každú budovu určenú na bývanie alebo inú budovu, ktorá je obývaná v rozhodujúcom okamihu sčítania,
• vlastník bytu alebo správca bytu alebo nájomca bytu alebo podnájomník bytu pri sčítaní bytov.
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 bude výnimočné najmä z dvoch dôvodov. Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 763/2008 sa uskutoční po prvý raz v histórii v tom istom roku vo všetkých členských štátoch Európskej únie pri využití rovnakých, respektíve podobných definícií zisťovaných údajov. Zvýši sa tým porovnateľnosť výsledkov sčítania obyvateľov, domov a bytov, čo má z hľadiska rozhodovania a prognózovania osobitný význam.
Pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 si obyvatelia Slovenskej republiky budú môcť po prvý raz v histórii vybrať, či vyplnia sčítacie formuláre v listinnej podobe alebo v elektronickej forme prostredníctvom pripravovanej internetovej stránky www.scitanie2011.sk .

Na území Slovenskej republiky sa sčítanie vykoná k 21. máju 2011. Do sčítacích tlačív A. Údaje o obyvateľovi, B. Údaje o byte, C. Údaje o dome sa zaznamenajú údaje aktuálne k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc z piatka 20. mája 2011 na sobotu 21. mája 2011. To znamená, že všetky udalosti, akými sú napríklad narodenie dieťaťa, sobáš, sťahovanie, zmena zamestnania a pod. , ktoré sa udejú do polnoci 20. mája 2011, sa budú zaznamenávať do sčítacích formulárov. Všetky udalosti, ktoré sa udejú po polnoci 20. mája 2011, budú predmetom zisťovania až v ďalšom sčítaní.
Sčítacie tlačivá sa okrem štátneho jazyka vyhotovia aj v jazyku maďarskom, rómskom, rusínskom a ukrajinskom v listinnej a elektronickej forme a v elektronickej forme aj v anglickom jazyku.
Sčítanie vykonajú sčítací komisári. Ich výber a výkon činnosti zabezpečia obce. Sčítacím komisárom môže byť štátny občan Slovenskej republiky starší ako 18 rokov, ktorý je bezúhonný a spôsobilý na právne úkony. Sčítacieho komisára po jeho predchádzajúcom súhlase vymenuje starosta obce. Sčítací komisár je povinný preukazovať sa počas výkonu činnosti osobitným poverením starostu obce. Ak ho obyvateľ požiada, vyplní sčítacie formuláre podľa jeho pokynov. Zákon zaväzuje sčítacieho komisára chrániť vyplnené sčítacie tlačivá pred stratou, zničením, poškodením alebo zneužitím a zachovávať mlčanlivosť o údajoch, s ktorými sa oboznámil. Za výkon činnosti má sčítací komisár nárok na odmenu, ktorú mu vyplatí obec. Obce sú kompetentné riešiť aj nedostatky v práci sčítacích komisárov. Počet sčítacích komisárov bude závisieť od počtu vytvorených sčítacích obvodov. Sčítacie obvody vytvoria obvodné úrady podľa návrhu obcí pomerne k počtu obyvateľov, resp. pomerne k rozlohe obce. Jeden sčítací obvod bude tvoriť približne 100 – 120 bytových domácností, čiže jeden sčítací komisár zabezpečí priemerne sčítanie 350 až 400 obyvateľov.
Čas sčítania, čiže dobu, počas ktorej sa sčítanie vykoná, ustanovila svojím nariadením č. 1/2011 vláda Slovenskej republiky. Podľa tohto nariadenia sčítanie sa vykoná v čase od 13. mája 2011 do 6. júna 2011. Čas na elektronické sčítanie bude kratší, od 21. mája 2011 do 29. mája 2011, z dôvodu, aby si sčítací komisári mohli skontrolovať, či sa obyvatelia, ktorí im avizovali záujem o elektronické sčítanie, skutočne aj elektronicky sčítali. Ak sa obyvateľ elektronicky nesčíta, sčítací komisár ho navštívi opäť a požiada ho o vyplnenie tlačených sčítacích formulárov.
Údaje zistené pri sčítaní sú chránené zákonom a slúžia pre štatistické potreby. Sú jedinečné a v Slovenskej republike sa nedajú získať inak len spoluprácou s obyvateľmi.
Výsledky zo sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 sa budú zverejňovať priebežne, komplexné výsledky budú známe najneskôr v marci 2014.
 

Vyberte región